Griekenland: Noodoproep voor internationale solidariteit!

Politie en Neo-Nazi's proberen het anarchistische kraakpand Villa Amalias aan te vallen

Hieronder volgt een oproep gedaan door Group of libertarian communists uit Athene (Gr) naar aanleiding van een reeks gewelddadige incidenten door de politie en fascisten in Griekenland gericht tegen arbeidersdemonstraties, migranten, kraakpanden en sociale centra.

Kameraden,

Het doel van deze boodschap is om jullie kort te informeren over wat er de afgelopen dagen gebeurd is in ons land en om een internationale oproep voor solidariteit te doen aan alle anarchisten wereldwijd.

Griekenland bevindt zich op een kritiek keerpunt en vele kritieke veranderingen vinden op het moment plaats op zowel sociaal als op politiek en economisch niveau. De desintegratie en ontbinding van het – tot op heden – dominante model van macht en uitbuiting is meer dan duidelijk, zij wordt over het algemeen ‘crisis’ genoemd. Wat wij ervaren op het moment is een totaal falen van het systeem dat zich niet meer kan voegen met de sociale consensus. Het is daarbij overgegaan tot een frontale aanval die onvoorwaardelijk en zonder excuus plaats vindt.

In eerste instantie, in het begin van de omstandigheid die ‘crisis’ genoemd wordt, waren de aanvallen vooral te zien in materialistische gronden. Dit begon met de devaluatie van arbeid, de horizontale verlaging van de lonen, de ‘flexibele’ arbeidsomstandigheden, de institutionalisering van het gevoel van onzekerheid en onveiligheid, de stijgende prijzen van consumptiegoederen en publieke voorzieningen, de stijging van de belastingen en de kortingen op sociale zekerheden. Op het zelfde moment vindt de uitverkoop plaats van publieke eigendommen aan private individuen, is er een enorme toename van politieaanwezigheid in de straten, gedwongen verkopen, stijgingen van de werkloosheid, ga zo maar door…

Daarbij komt dat er een ongekende aanval in de vorm van propaganda op ons wordt losgelaten. De massamedia, onder leiding van Staat en Kapitaal, hebben een ongekende hoeveelheid aan rampscenario’s uitgegeven en produceren een agenda met mijlpalen van ‘openbaarmaking’, zoals bijvoorbeeld ‘Als Troika niet instemt met de leningen zal ons land uit elkaar vallen…’. Hiermee weet dit communicatieve mechanisme van Macht constant verwarring te veroorzaken en een staat van terreur in stand te houden die de samenleving verlamt en afperst.

Ondanks dit alles is het verzet voor een deel van de Griekse samenleving en het proletariaat nooit gestopt. Zo nu en dan klinkt in de verklaringen voor algehele stakingen een ander geluid door. Daarin wordt duidelijk dat mensen actief verzet bieden en waarin zij ook hun wil uiten om te vechten tegen de omstandigheden die over hen uit worden gestort door Staat en Kapitaal..

Tijdens de algemene staking van 11 mei in Athene zijn wederom duizenden demonstranten de straat op te gaan om hun stem te laten horen tegen de nieuwe anti-sociale maatregelen van de Griekse overheid die invloed zullen hebben op de arbeiders en de meerderheid van de samenleving.

Tijdens de demonstratie vielen agenten, terwijl een groot deel van de demonstranten het parlement al gepasseerd waren en naar het eindpunt trokken, plots de meest radicale blokken in de demonstratie – anarchisten en anti-autoritairen, buurtverenigingen, achterban van de vakbonden, buitenparlementair links – zonder enige ‘aanleiding’ aan. Zij sloegen bruut, zonder enig mededogen in op de mensen en schoten honderden traangasgranaten op hen af tot de blokken uit een waren geslagen. Meer dan 100 demonstranten zijn naar het ziekenhuis afgevoerd, waaronder een aantal die moesten worden geopereerd.

Kameraad Yannis is de demonstrant wiens situatie op het moment het meest kritiek is. Hij werd het slachtoffer van een moorddadige aanval van de politie die hem ernstig letsel aan zijn hoofd veroorzaakte. Hij is overgebracht naar de afdeling in het ziekenhuis voor stervenden – dit bleek later uit het medisch rapport. Nadat de doctoren de hevigheid van de interne bloedingen in zijn hoofd hadden vastgesteld is hij direct geopereerd; sinds dat hij zich op de intensive care bevindt is hij geïntubeerd. Zijn situatie is stabiel maar blijft kritiek en nog steeds levensbedreigend.

Het is duidelijk dat deze moorddadige aanval tegen demonstrerende stakers op woensdag 11 mei slechts één doel had: mensen intimideren en dan met name zij die zich verzetten tegen de aanvallen van Macht en de kapitalistische Staat. Het was een voorbeeld-stellende daad met tot doel de onderwerping van mensen met de boodschap: ‘blijf thuis, stop en wees volgzaam’.

In de ontwikkelingen van deze situatie doet de soevereiniteit meer en meer beroep op rechtse- en/of para-staatskrachten. Recentelijk is er een enorme stijging te zien van racistisch geweld in het hele land met een climax vorige week. In het licht van een koel-bloedige moord tijdens een roofoverval op een inwoner in het centrum van Athene, waarvan veel immigranten het slachtoffer zijn, vond er een ongekende pogrom plaats tegen migranten. Groepen van georganiseerde en/of autonome fascisten, racisten en extreem-rechts grepen de gelegenheid aan om bij elkaar te komen om migranten aan te vallen waarbij vele gewonden vielen en zelfs een economische vluchteling is gestorven. Op dat zelfde moment vielen neo-nazi’s samen met de politie kraakpanden aan in het centrum van de stad. Hierbij werden onze kameraden ertoe gedreven zichzelf op leven en dood te beschermen tegen het geweld van de politie en de fascisten.

De hevigheid van de situatie is duidelijk. Op het moment dat de samenleving probeert in fysieke termen op een ongekende manier een aanval te plegen liggen de meest radicale politieke gedeelten – een van de belangrijkste daarvan zijnde het anarchistische milieu – onder vuur van politiegeweld en van fascisten (dit keer letterlijk als men de moordzuchtige daden ziet).

Hierom roepen wij dringend oproepen voor internationale solidariteit!

Solidariteit is altijd één van de belangrijkste waarden geweest voor anarchisten. Wij rekenen altijd op solidariteit voor onze strijd en vechten terug tegen de logica van isolatie en het terugtrekken in het privéleven dat zo wordt gepromoot door de Staat, en ook binnen de kapitalistische condities van individualisering en de ontmanteling van het idee van collectiviteit.

Nu de Griekse samenleving en het proletariaat gebukt gaan onder de druk van steeds verder verslechterende leefomstandigheden, nu anarchisten onder zo’n grote onderdrukking gebukt gaan met ware pogingen tot moord, nu het anarchistische milieu in het vizier is gekomen van staatsgeweld en fascisten, hebben wij steun nodig van overal ter wereld en roepen wij  jullie op je in solidariteit te voegen bij onze strijd door het organiseren van evenementen, demonstraties, protesten, door middel van het schrijven van teksten, via het gesproken woord en met acties; alles dat jullie kameraden denken dat geschikt is; elke expressie van revolutionaire solidariteit zoals alleen anarchisten die willen uiten zullen onze moed doen hernieuwen en onze strijd doen sterken.

Met kameraadschappelijke groeten,

Group of libertarian communists (Athene, Griekenland)
Etopia Journal

Als origineel verschenen op: http://eleftheriakoi-en.blogspot.com/2011/05/greece-urgent-call-for-international.html

 

Graffiti op een muur in Athene.

Onlangs verscheen er op de website van Doorbraak een door Peter Storm geschreven artikel over de sociaalpolitieke situatie in Griekenland en de ontwikkelingen in de sociale strijd daar.

Zie voor meer info ook:

http://www.globalinfo.nl/Achtergrond/de-jager-achter-bloedbad-griekenland.html Achtergrondinformatie over de huidige Griekse situatie en de gevolgen van het beleid van de EU, het IMF en de Wereldbank
http://en.contrainfo.espiv.net/ aanvullende informatie over de recentelijke gebeurtenissen in Griekenland
http://www.occupiedlondon.org/blog/2011/05/14/485-photos-from-the-fascist-pogrom-and-anarchist-resistance-in-athens-in-the-past-few-days/ fotoserie van de pogrom
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1288989 video: politie valt de demonstratie aan
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1290982 video: fascisten en politie werken samen in aanval tegen immigranten
http://www.demotix.com/photo/688561/demonstration-stabbed-greek-turns-riots-and-racist-acts fotos: nazis vallen immigranten aan
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1288923 fotos: politie valt de demonstratie aan
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1289018 fotos: politie valt de demonstratie aan
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1289114 fotos: politie valt de demonstratie aan