Zitprotest in solidariteit met Suruc, Zergele en Roboski

Aanstaande zaterdag zullen Koerden en sympathisanten op Den Haag Centraal Station een zitprotest houden als protest tegen de bombardementen van de Turkse luchtmacht op Koerdische stellingen in Irak en Syrië en tegen de gruwelijke daden van IS. Ook is het protest een gebaar van solidariteit met de inwoners van Suruc, Zergele en Roboski, waar de afgelopen dagen bloedbaden werden aangericht onder de Koerdische bevolking.

AFA Nederland is mede-organisator van dit protest en roept iedereen op om zaterdag naar Den Haag Centraal Station te komen om zo zij aan zij solidariteit te uiten met de Koerdische strijd.

Vliegtuigen van de Turkse luchtmacht bombarderen sinds 24 juli 2015 onder het mom van terrorismebestrijding doelen van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) in Zuid-Koerdistan in Irak. De aanvallen van de Turkse staat zijn nauwelijks tegen IS gericht: Turkije bombardeert juist de Koerden die een strijd voeren op leven en dood tegen IS. Met de bombardementen is een einde gekomen aan het vredesproces met de Koerden.Op 3 augustus heeft de Turkse luchtmacht opnieuw een aantal dorpen in Zuid-Koerdistan gebombardeerd. Daarbij zijn in het dorp Zergelê negen burgers gedood en raakten meer dan 15 mensen gewond. De NAVO steunt de totalitaire Turkse president Erdogan moreel en politiek in deze vuile oorlog, terwijl juist de Koerden als enige partij steeds hebben gevochten tegen (de opmars van) IS.

In de afgelopen weken gingen deze bombardementen ook gepaard met razzia’s onder de oppositie: Koerden, Aleviten, socialisten en andersdenkenden. Tegelijkertijd heeft Turkije zijn grenzen gesloten zodat de Koerden geen hulp krijgen uit de buitenwereld. Aan de Syrisch-Turkse grens werden IS-strijders doorgelaten zodat ze tegen de Koerden konden vechten.

Op 20 juli 2015 werden 300 socialistische studenten het slachtoffer van een zelfmoordaanslag door een IS-lid in Suruc, in Noord-Koerdistan in Turkije. Hierbij zijn er 32 studenten om het leven gekomen en meer dan 100 mensen gewond geraakt. De studenten waren op weg naar Kobani in Rojava om aldaar mee te werken aan de wederopbouw. Eerder die maand werd de pro-Koerdische progressieve partij HDP ook getroffen door een bomaanslag waar de IS verantwoordelijk voor was.

AFA Nederland ondersteunt het protest actief, niet alleen omdat de aanvallen van Turkije op de autonome Koerdisch regio’s, en de direct moeten stoppen, maar ook omdat het belangrijk is om ons te blijven uitspreken tegen het fascistische gedachtegoed en daden van IS. De verschrikkelijke daden die IS plegen zijn één van de ergste uitwassen van racisme en intolerantie. AFA is tegenstander van intolerantie, of deze nu van een groep als IS komt of van witte rechts-extremisten. Het verzetten tegen IS kan het beste door de Koerden te steunen die daadwerkelijk geconfronteerd worden met hun daden, en die proberen een andere gelijkwaardige samenleving op te bouwen zonder racisme, seksisme en kapitalisme.

Wij roepen iedereen op om naar de actie te komen!
Solidariteit met de Koerdisch strijd, solidariteit met Suruc, Zergele en Roboski!

Locatie: Centraal Station, Den Haag
Tijd: 14:30

Categorie: