We zien elkaar in 2017 in Hamburg

Bron: Interventionalistische Linke Hamburg: https://twitter.com/g20hamburg

Oproep tot ongehoorzaamheid tegen het machtsvertoon van de G20

De keuze van de locatie is een statement. Met de uitnodiging voor de G20-top begin juli 2017, midden in de Hamburgse binnenstad, willen Angela Merkel en Olaf Scholz (burgemeester van Hamburg) iets laten zien: “Wij zijn niet bang voor het volk en we zullen niet uitwijken naar afgelegen oorden, zoals nog werd gedaan tijdens de tops van 2007 en 2015.” Dit moet soevereiniteit uitstralen. De behoefte aan dergelijk machtsvertoon wordt des te groter, naarmate de daadwerkelijke controle minder is. Meer dan ooit wordt de wereld verscheurd door oorlogen en doortrokken van sociale splijtingen; demagogen van ongelijkheid en haat vieren hoogtijddagen.

    Met de verkiezing van Donald Trump is het verlies van vertrouwen in en de legitimatie van de neoliberale elite duidelijk geworden. De belofte van vrijheid en welvaart in het globale kapitalisme is voor de meeste mensen verbroken, in plaats daarvan komt de constante druk om jezelf te verkopen, het verlies van gemeenschappelijkheid en het totale verdwijnen van zingeving. In dit vacuüm komen de monsters van een historische tussenperiode weer op, zoals onder andere Antonio Gramsci1 voorzag: religieus fundamentalisme, reactionair antifeminisme, agressief nationalisme en racisme.

    Bij de G20-top in Hamburg zullen de vertegenwoordigers van het koude neoliberalisme zoals Merkel, oorlogsmisdaders zoals Putin, opkomende dictatoren zoals Erdogan en populistische demagogen zoals Trump elkaar de handen schudden. Gezamenlijk vormen zij het beeld van een ware dystopie: een wereld zonder hoop en toekomst, de wereldorde van het wereldwijde kapitalisme. De inwoners van Hamburg, en vooral van de wijken Karo- en Schanzenviertel, staan bij dit spektakel alleen maar in de weg, hun stad is niet meer dan een decor voor het toneelstuk van de machtigen.

    Wij gaan deze uitdaging aan! Ze kunnen zich in de conferentiehallen verschansen, maar de straten van Hamburg zullen aan het protest en verzet toebehoren. Met tienduizenden zullen wij, die in de toekomst van een wereld van grenzeloze solidariteit geloven, de infrastructuur van de G20-top en de kapitalistische alledag doorbreken. Tegenover de enscenering van macht, de mobilisatie van een burgeroorlogsleger zullen wij de energie en de moed van de velen stellen; onze rebelse ongehoorzaamheid; onze honger naar een leven voorbij de treurigheid van het kapitalisme.

    Over het gehele politieke spectrum zijn de voorbereidingen begonnen. Het zoemt geweldig in de bijenkorf van bewegingen. Hamburg 2017 zal ons commentaar zij op de aankomende verkiezing in Europa in 20172. Soms wordt de mobilisatie voor een top tegenover de alledaagse strijd gezet. Maar niets is minder waar!  De G8-top in Heiligendamm 2007 heeft een hele politieke generatie gevormd, en was voor duizenden activisten een aanmoediging in hun initiatieven en strijd. Voor minder zullen wij ook in 2017 niet gaan.

 

---

1) 1891-1937, Italiaanse marxistische filosoof
2) In Nederland, Duitsland en Frankrijk zullen er in 2017 verkiezingen zijn. In al deze landen staan rechtse-popuistische en extreem-nationalistische partijen te trappelen om aan de macht te komen (de PVV in Nederland, de AFD in Duitsland en Front-National in Frankrijk).

 

Deze tekst is een vertaling van "Wir sehen uns 2017 in Hamburg" door Christoph Kleine, verschenen in de printversie van de Duitse krant ak, nummer 622. https://www.akweb.de/

Categorie: