Videodebat Noam Chomsky & Michel Foucault - Over de menselijke natuur

Waar een eerdere avond met een vertoning van het debat tussen Noam Chomsky en Micel Foucault niet door ging, zal deze op 12 juni alsnog plaats vinden.

Het debat tussen Foucault en Chomsky gaat over de vraag van de menselijke natuur. Fragmenten uit het historische debat zijn al meerdere keren de revue gepasseerd de afgelopen jaren. En er wordt regelmatig aan deze twee denkers gerefereerd. Deze avond zullen we het fascinerende debat over filosofie en politiek vertonen dat in 1971 werd opgenomen voor de Nederlandse televisie.

Noam Chomsky (1928), linguïst, historicus, filosoof, politiek criticusen activist. Als de "vader van de moderne linguïstiek" (taalkunde) richtte hij zich op het vraagstuk van het aangeborene vs. hetaangeleerde. In zijn latere carrière heeft zich verder ontwikkeld als een belangrijke criticus van buitenlands beleid van de Verenigde Staten (van Vietnam tot Zuid-Amerika tot de ondernemingen in het Midden-Oosten) en propaganda in de moderne media. Waarbij een van zijn belangrijkste werken "Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media" is. Samen geschreven met Edward S. Herman.

Michel Foucault (1926 – 1984 ), Franse filosoof, sociaal theoreticus, historicus en literair criticus. In zijn werk behandelt hij wat macht is en hoe dit werkt, de manier waarop het kennis beïnvloed en hoe hetgebruikt wordt als een vorm van sociale controle. Hij is het meestbekend van zijn kritische studies van sociale instituten als de psychiatrie, sociale antropologie, het gevangenissysteem en de geschiedenis van de menselijke seksualiteit. Zijn werken zijn nog steeds erg invloedrijk in academische kringen. Een van zijn belangrijke werkenis "Naissance de la prison, Surveiller et punir" (Discipline, toezicht en straf: de geboorte van de gevangenis) over de veranderingen in het strafmodel van het straffen van het lichaam (lijfstraffen) naar straffen van de geest.

12 juni 2013 - 20:00
de
Klinker
Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen

Bekijk hier alvast een preview:

 

Categorie: