Uitdagingen voor de 21ste eeuw #2: precarisering

Doorbraak Nijmegen organiseerd 15 maart een informatieavond in de Klinker.

Geen vast inkomen. Onregelmatige werktijden en -plaatsen. Voortdurend van baan moeten wisselen, en nooit zeker weten of je morgen nog wel kan werken. Tijdelijke huurcontracten, waardoor je altijd onverwacht op straat kan komen te staan. Onderbetaald werken onder dwang. Intimidatie thuis en op de werkvloer. Toenemende (studie)schuld. Gebrek aan privacy, aan zekerheid, aan veiligheid en toekomstperspectief.

Herken jij deze "symptomen"? Dan heb je wellicht last van "precarisering". Da's in wezen niet meer dan een technische term voor iets dat veel mensen dagelijks ondervinden. "Precarisering" is het stelselmatige verlies van bestaans- of rechtszekerheid, van stabiliteit en zelfbeschikking.

Deze "ontwikkeling" komt niet uit de lucht vallen. Onder het mom van neo-liberale toverwoordjes als "flexibilisering" en "efficiëntie" maken overheden en bedrijven ons dagelijks leven al decennia lang beetje bij beetje steeds onzekerder en instabieler. Uitzendbureau's, anti-kraakorganisaties en overheidsdiensten als het UWV of DUO dwingen ons om mobieler en buigzamer te zijn. Ze willen dat we ons schikken naar de grillen van werkgever of "dienstverlener". Zo worden we langzaam gereduceerd tot mini-bedrijfjes, die met elkaar moeten concurreren, bijvoorbeeld op de arbeids- of woningmarkt.

Veel van die precariseringsprocessen hebben misschien wel meer met elkaar te maken dan we in eerste instantie zouden denken. Wat betekent dit voor de strijd tegen precarisering? Op welke manieren wordt er al verzet gepleegd tegen precarisering, en is een gezamenlijke strijd tegen deze processen mogelijk?

In samenwerking met de Bond voor Precaire Woonvormen organiseert Doorbraak een tweede bijeenkomst in de reeks "uitdagingen voor de 21ste eeuw", deze keer over precarisering. Wat is het, wat wordt er tegen gedaan, en wat zijn de perspectieven voor een gezamenlijk tegen-offensief? Diverse sprekers zullen vanuit verschillende perspectieven dit probleem benaderen. Uiteraard zijn we vooral ook heel benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën.

Vrijdag 15 maart - 20:00
de Klinker
van Broekhuysenstraat 46, Nijmegen

Categorie: