Oakland politie botst met Occupy-demonstranten

28 februari 2012 - Bron: Aljazeera - Een vertaling door Tommy Ryan

Meer dan 300 arrestaties tijdens een anti-ontruimings/uitzettings demonstratie waarbij demonstranten probeerden lege gebouwen in de stad over te nemen.

Politie vuurde traangas en flitsgranaten tijdens de arrestatie van meer dan 300 mensen terwijl anti-Wall Street demonstranten probeerde gebouwen over te nemen, waaronder het stadhuis van Oakland, Californië (VS). Dit mislukte echter. Demonstranten van Occupy Oakland – de lokale groep voortgekomen uit Occupy Wallstreet – probeerde eerst het lege Henry J Kaiser conventie-centrum te bezetten op zaterdag, voordat ze probeerden het stadhuis over te nemen. Zij werden hierbij met geweld uit deze gebieden verwijderd door de politie.

Politiewoordvoerder Johnna Watson vertelde nieuwsbureau AFP dat er gedurende de gehele dag 3 politieagenten gewond1 zijn geraakt, politievoertuigen zijn vernield en winkelruiten ingegooid. “We zullen hier nog tot in de avond onze handen aan vol hebben, voor zo lang het duurt” melde ze.

De meeste arrestaties vielen in één incident waarbij de demonstranten geketteld (omsingeld) werden door de politie in een stadsblok. Activisten vertelde Al Jazeera dat ze het YMCA-gebouw in die straat invluchtte om aan de arrestaties te ontkomen. Sommigen hebben via de achterdeur zichzelf in veiligheid kunnen brengen voordat de politie het gebouw binnendrong om de achtergeblevene te arresteren.

De politie van Oakland heeft al meerdere rechtszaken tegen zich lopen voor het gebruik van excessief geweld tijden protesten, waaronder een incident bij een massa-arrestatie in het einde van 2010 waarbij volgens de zaak 148 mensen 'onwettig' werden gearresteerd. Occupy Oakland had eerder deze week aangekondigd dat activisten voor onbepaalde tijd het vliegveld en winkels zouden sluiten en het stadhuis zouden overnemen als de stad hen niet zou toestaan om hen gebruik te laten maken van de leegstaande ongebruikte gebouwen.

De protestgroep werd op 25 oktober voor het eerst uit het park bij het stadhuis gezet nadat er schermutselingen waren met de politie. Zij hebben hierna echter hun protesten voortgezet. “Een waanzinnige dag” las een entry op Occupy Oaklands Twitter-feed laat op zaterdag. “We zijn niet in de gebouwen gekomen, maar hebben gevochten alsof onze toekomst er van af hing”.

“Geïmproviseerde explosieven”

In een statement eerder op zaterdag zei de politie dat arrestaties plaats vonden toen demonstranten weigerden gehoor te geven aan vorderingen om weg te gaan waarop agenten werden belaagd met stenen en andere objecten.

De demonstratie, die vredig begon, bracht een geschatte 2000 mensen op de been die optrokken richting het te bezeten conventiecentrum dat een 5500 zittingen tellende zaal, conventieruimtes en een theater bevat. Eenmaal aangekomen probeerden demonstranten volgens mediaberichtgeving de hekken om het gebouw naar te halen en het gebouw te bezetten.

Een persbericht van de politie meldde dat de menigte “een politielinie aanviel op Oak Street en agenten bekogelde met flessen, metalen pijpen, stenen, spuitbussen en geïmproviseerde explosieven en fakkels”2. Nadat de demonstranten verspreid waren geraakt verzamelden zo'n 500 van hen zich en zette hun protest voort op het stadsplein. Hier werden Amerikaanse vlaggen verbrand op de trappen van het stadhuis en probeerden zij dit gebouw over te nemen.

“Als de politie bereid is om bezit boven mensen te stellen, denk ik dat het duidelijk is wat de stadautoriteiten hun prioriteiten zijn” vertelde Carla Orendorff, een student aan de universiteit van California Davis.

“Stop Oakland te gebruiken”

Nadat de incidenten zaterdagnacht eindigden hebben activisten van Occupy Oakland gezworen de straten terug te nemen en te proberen andere leegstaande gebouwen in gebruik te nemen op zondag. Zaterdag was de meest turbulente dag in Oakland sinds november, toen te politie met geweld het Occupykamp ontruimde.

Oakland was één van de steden waar de Occupy-protesten sinds het begin het sterkst en meest uitgesproken waren. De stad kwam in het spotlicht te staan nadat de politie met geweld honderden demonstranten die zich in tenten buiten het stadhuis bevonden ontruimde. Een verbitterde Burgermeester Jean Quan, die erg veel kritiek kreeg voor de politieoperatie van afgelopen herfst, riep de Occupy-beweging op “te stoppen Oakland te gebruiken als hun speeltuin”.

De Occupy-protesten tegen ongelijkheid en bedrijfsinvloed op de politiek in de VS3 begonnen afgelopen september in New York en verspreidde zich snel over het hele land. Eerder deze maand heeft een door de rechtbank aangewezen monitor een verslag uitgebracht aan de Federale Rechtbank dat zij zich “serieus zorgen maakt” over de manier waarop het (Oakland)departement met de Occupy-protesten om gaat.

 

1: en één demonstrant

2: de politie viel de demonstranten aan met knuppels, traangas, pepperspray, rubberkogels, flits- en granaten.

3: en wereldwijd

Categorie: