Nijmegen - Demonstratie tegen het geweld in Turkije

Aanstaande donderdag is er in Nijmegen een demonstratie tegen de oorlog en het geweld dat  in Turkije plaatsvindt tegen Koerden en linkse oppositie. Sinds een aantal weken is het Turkse leger een groot offensief begonnen tegen de Koerdische PKK - die gepaard gaat met brute represailles door nationalistische Turken.

De Turkse overheid heeft sinds het politieke verlies van de conservatieve AKP-partij van Tayyip Erdogan, ingezet op een ramkoers met de oppositie in Turkije. Na een aanslag op linkse jongeren door Islamistische Staat (IS) in de stad Suruç, heeft de Turkse regering de oorlog verklaard aan 'terrorisme'. Zij hebben deze gelegenheid echter aangegrepen om niet IS maar de Koerdische PKK, die zich verzet tegen IS, aan te vallen.

In de sfeer die Erdogan en zijn AKP-partij hebben gecreëerd, zijn afgelopen week  door conservatieven, nationalisten en fascisten massale aanvallen gepleegd tegen Koerdische burgers, kantoren van de HDP (een politieke oppositiepartij) en de krant Hurriyet. Inmiddels zijn al meer dan 128 DHP-kantoren aangevallen waarvan vele in vlammen opgingen. Daarnaast zijn er bij de pogromachtige aanvallen al vele burgers in elkaar geslagen en zelfs enkele vermoord.

De aanvallen van nationalisten en fascisten vallen samen met de militaire belegering van Cizre, een kleine stad in het oosten van Turkije. Deze stad had zichzelf afgelopen maand onafhankelijk verklaard nadat de Turkse staat de 3-jaar durende wapenstilstand met de PKK eenzijdig had verbroken. Bij de militaire operaties in de stad Cizre zijn inmiddels al meer dan 30 burgerdoden gevallen, waaronder een aantal kinderen. De stad is volledig van de buitenwereld afgesloten en de media heeft geen toegang tot het gebied. Elke stap uit de pas van het autoritaire regime van Tayyip Erdogan wordt met bruut geweld onderdrukt.

Ook in andere landen in Europa vallen nationalistische Turken op het moment linkse en Koerdische doelwitten aan waarbij al meerdere doden zijn gevallen. Over de gewelddadigheden in Turkije, Europa en zelfs Nederland wordt in de Nederlandse media nauwelijks bericht. Afgelopen weekend zijn er in Amsterdam bijvoorbeeld de ruiten ingegooid bij een Koerdisch centrum.

Het conflict in Turkije hangt nauw samen met de onafhankelijke Koerdische regio Rojava in Noord-Syrie/West-Koerdistan waar zich, tijdens een oorlog met Islamitische Staat aan de ene kant en de Turkse staat aan de andere kant, op het moment een vergaande sociale revolutie ontwikkeld. Meer over dit ingewikkelde conflict kun je lezen in inBeweging #6.

Wij steunen de bevolking van de onderdrukte gebieden in Turkije en verzetten ons tegen de autoritaire en nationalistische tendensen die overal in Europa de kop op steken. Zij verstikken het vrije denken en onderdrukken elke medemenselijkheid. Wij kiezen de zijde van onze kameraden in Turkije en Koerdistan en eisen een einde aan het geweld van de Turkse staat en nationalisten en fascisten. Einde aan het schijnheilige bondgenootschap van de NATO tegen Islamitische Staat (IS) dat oogluikend toestaat dat het Koerdische verzet tegen de IS in de rug wordt gestoken.

Voor vrijheid en medemenselijkheid!

 

Demonstratie voor Vrede en Vrijheid
Donderdag 17 september - 18:00
Stationsplein Centraal Station Nijmegen

Zie voor meer info ook de facebookpagina: https://www.facebook.com/events/983671781676630/

Categorie: