In memoriam: Carlo Giuliani

In verschillende steden zijn de afgelopen dagen posters geplakt in verband met de 10de verjaardag van de moord op Carlo Giuliani in 2001 in  Genua, Italië, tijdens de protesten tegen de G8-top.

Ook waren er verschillende activiteiten, hier en wereldwijd. In Amsterdam was er een terugkomdag voor mensen die naar de gewraakte G8-top in Genua waren afgereisd. In Berlijn, Aachen, Duisburg en Nurnberg zijn verschillende acties en demonstraties geweest en posters geplakt en stencils gespoten.  En ook in Italië zelf zijn duizenden mensen bijeen gekomen.

In juli 2001, 10 Jaar geleden beleefde de andersglobalisten beweging van Europa in één week haar hoogte- en dieptepunt. Geïnspireerd door de protesten in Seatle in 1999, kwamen honderdduizenden mensen bij elkaar om te vechten tegen de samenkomst van de economische elite van de wereld, de G8, in het Italiaanse Genua. Alhoewel de meeste demonstranten ervaren activisten waren, was de repressie en het geweld van de Italiaanse carabinieri en politie ongekend. Met als dieptepunt de moord op Carlo Giuliani.

Omdat het inmiddels 10 jaar geleden is dat Carlo is vermoord, was er woensdag 20 juli in de Anarchistische Bieb in Amsterdam een bescheiden ‘in memoriam’ programma over de protesten in Genua van 2001.

Tijdens deze bijeenkomst werd VPRO radio documentaire “Genua – Het vergeten proces” afgespeeld, ondersteund met beelden van de film Detour-Genova. De radio documentaire is in 3 delen en is zeer indrukwekkend. Deze volgt de bizarre rechtsgang van o.a. de politie agenten die betrokken waren bij de brute inval in de Dias school.

Je kan alle aflevering online beluisteren via deze link: http://weblogs.vpro.nl/villavpro/category/series/genua-het-vergeten-proces/

Na afloop was er nog de mogelijkheid voor ex Genua gangers om iets te vertellen over hun persoonlijke ervaringen en observaties die zei in die hectische en vaak ook angstige dagen hebben meegemaakt.

Aansluitend was er een solidariteitsbar waarvan de gelden ten bate komen voor de arrestanten die zijn opgepakt tijdens de algemene staking in Griekenland van 28-29 juni 2011. De Vrije Bond is begonnen met een inzameling actie. Meer info hierover is HIER te vinden.