Informatieve avond over de ‘Sleepwet’
De sleepwát?!
Tijdens deze informatieavond komen verschillende experts op juridisch en technisch vlak uitleg geven over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ofwel de `sleepwet’.
In de aanloop naar het referendum is er veel te doen om aftappen en hacking door de AIVD. Maar wat krijgen de diensten nou precies voor bevoegdheden onder de nieuwe wet? Hoe ziet de uitoefening van die bevoegdheden er in de praktijk uit? Hoe haalbaar is succesvol aftappen eigenlijk op een internet waar sterke cryptografie steeds meer standaard wordt? En wie houdt er toezicht op dat de privacy van onschuldige burgers niet in het gedrang komt?
Op deze vragen, en meer, wordt aan de hand van praktische voorbeelden dieper ingegaan. Zo worden waargebeurde verhalen uit Nederland en de rest van West-Europa aangehaald en termen als ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’ en ‘metadata-analyse’ in begrijpelijke taal uitgelegd.
Programma
- 18:30 – 20:30 – Inloop / Mulawan eetcafe
- 20:30 – 20:35 – Inleiding avond en thematiek
- 20:35 – 21:05 – De juridische kant van de WiV
- 21:05 – 21:35 – De technische kant van de WiV
- 21:35 – 22:05 – Vragen & discussie
- 22:05 – 22:10 – Afloop
De avond is toegankelijk voor iedereen die meer wil weten over de nieuwe wet: deelname is gratis en je hoeft je niet van te voren op te geven.
Wat is de ‘sleepwet’?
De sleepwet, of Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV), geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) meer bevoegdheden om grote hoeveelheden internet- en telefoonverkeer af te tappen en op te slaan. Volgens de AIVD is dit noodzakelijk en geeft het verzamelen van deze data ze de mogelijkheid om “ook in de moderne tijd terrorisme, spionage en cyberaanvallen vroegtijdig te ontdekken.” Volgens tegenstanders zal door de wet onder andere de privacy van burgers worden geschonden. Amnesty International vreest dat samenwerking met buitenlandse geheime diensten zal leiden tot schending van mensenrechten.
Op 21 maart wordt gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen een raadgevend referendum gehouden en mag iedereen die kiesrecht heeft stemmen voor of tegen de WiV 2017.
Inlichtingen.info
Deze lezing wordt geoganiseerd door Inlichtingen.info. Inlichtingen.info is een gelegenheidscoalitie van alumni en studenten aan de Universiteit Utrecht die als jonge zelfstandigen werkzaam zijn in de IT en advocatuur. De coalitie is tot stand gekomen in aanloop tot het komende referendum over de WiV, en heeft als doel verdiepende informatie te bieden over de WiV. Inhoudelijke informatie over de WiV, zowel als informatie over komende lezingen, kan gevonden worden op deze website.