Herdenking Rijksprogromnacht ('Kristalnacht')

Op 9 november wordt op verschillende plekken de Rijksprogromnacht herdacht, de door de nazi's zo onschuldig genaamde 'Kristalnacht'.

"De Rijksprogromnacht was een door de nazi's georganiseerde actie (pogrom) gericht tegen de Joodse bevolking in Duitsland. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden aangevallen en er werden volgens recent onderzoek 1.000 tot 2.000 synagogen in brand gestoken en ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden vernield. Ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. Tijdens de Kristallnacht werden 400 Joden vermoord of tot zelfmoord gedreven. Ook in Oostenrijk en Sudetenland werden Joden aangevallen en hun bezittingen vernield.[1] Nazipropagandaminister Joseph Goebbels wordt gezien als het brein achter de Kristallnacht.

De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens deze aanvallen werd vernield. Van joodse zijde werd later bezwaar gemaakt, zij vonden de naam te eufemistisch gegeven de ernst van de gebeurtenissen. Sindsdien worden er in Duitsland ook andere namen gebruikt zoals Reichspogromnacht en Novemberpogrome 1938."

(bron: Wikipedia)

 

In o.a. Groningen, Amsterdam en Tilburg zullen op de 9de activiteiten worden georganiseerd ter nagedachtenis van de Rijksprogromnacht:

Amsterdam: http://www.platformtegenvreemdelingenhaat.nl/archief/herdenk-de-kristallnacht-stop-racisme-in-europa/

Groningen: http://www.gezinsbode.nl/evenementen/65840/in-groningen-10-daagse-herdenking-kristallnacht/

Tilburg: http://www.doorbraak.eu/9-november-tilburg-kristallnacht-herdenking-lezing-antisemitische-reacties-op-vluchtelingen-en-migranten-toen-en-nu/

Categorie: