Gentrificatie en het recht op de stad

Gentrificatie (Engels: gentrification) is in het kort het opwaarderen van een stad en/of wijk. Sloop, nieuwbouw, grote ontwikkelingsprojecten en stijgende huren drijven de oorspronkelijke bewoners hun huizen uit naar de buitenste ringen van de stad. De daklozen worden uit het straatbeeld verwijderd, bureau toezicht doet zijn intrede, de graffiti wordt verwijderd en ondertussen komen ondernemers en de nieuwe rijkere lagen van de samenleving - de 'gentry'. Zij trekken en genieten van een luxe omgeving met gedomesticeerde cultuur en vermaak. Komt het je bekend voor?

Gentrificatie heeft ook in Nijmegen al zijn slag geslagen en zal dit blijven doen als het huidige economische model wordt voortgezet. Het is een wereldwijd fenomeen dat ook kan rekenen op verzet.

Wat kunnen we ertegen doen? Kom dat te weten tijdens de lezing die deze middag wordt gegeven. Iemand van het Pappsatt-collectief in Berlijn komt spreken over de Recht op Stad beweging waarbinnen zij al jaren bezig zijn. In zijn recent verschenen boek 'Reclaim Your City' gaat hij in op het fenomeen gentrification en het terugclaimen van de stad en de publieke ruimte. Er zijn natuurlijk ook weer heerlijke broodjes, hapjes en taartjes bij een uitgebreid dagcafé.

Zie voor Morawski's nieuwe boek 'Reclaim your City': http://www.assoziation-a.de/vor/Reclaim_Your_City.htm
En hier meer over het collectief Pappsatt uit Berlijn:
http://www.reclaimyourcity.net/content/interview-mit-pappsatt

Zaterdag 8 nov / 14:00
De Klinker (v. Broeckhuysenstr 46, Nijmegen)
Voertaal Engels, vertaling mogelijk

Om 17.00 is er ook weer een stadswandeling georganiseerd door stichting Gast. In 1,5 uur loop je in de schoenen van Nijmeegse migranten en leer je de stad van een hele andere kant bekijken.

 

Was ist eigentlich Gentrifizierung? from Pappsatt on Vimeo.

 

Categorie: