Detekt, nieuwe software om surveillancesoftware te detecteren

Afgelopen week kwam Amnesty International, in samenwerking met verschillende burgerrechtenorganisaties uit Duitsland, met het programma Detekt. Het is een programma voor journalisten en activisten dat geavanceerde surveillance software van overheden kan detecteren op je harde schijf en in het geheugen van je PC. Detekt is gratis te downloaden via diens eigen webpagina resistsurveillance.org.

Overheden van verschillende landen hebben software ontwikkeld of laten ontwikkelen dat toegang kan verschaffen tot de computer van mensen die zij in de gaten willen houden. Het gaat hierbij zeker niet om de zoveel besproken 'extremisten' waarmee overheden de steeds verdere afbreuk van privacy en burgerrechten legitimeren, maar veelal ook om sociaal-activisten en kritische journalisten die al dan niet gebruikt worden om toegang tot hun bronnen te krijgen etc.

De software die de geheime diensten en politiekorpsen gebruiken zijn der mate geavanceerd dat deze niet door gewone virusscanners worden gedetecteerd. Veel van deze software geeft toegang tot browser-geschiedenis, verzamelde cookies, geeft de mogelijkheid tot het registreren beeld en de toetsen die iemand op diens toetsenbord in drukt (en daarmee de paswoorden voor websites, mail, bank etc. blootgeeft) en kan ook op afstand webcam en microfoon aanzetten zonder dat de gebruiker dit door heeft. Digitale suveillance is het 'Das Leben der andere' van de 21ste eeuw, gezien de centrale rol die de computer in onze moderne samenleving speelt.

Detekt kan surveillancesoftware detecteren maar heeft wel een kanttekening; het is geen reguliere virusscanner waarmee je je computer scant, de bedreiging verwijderd, waarna je vervolgens vrolijk verder kunt gaan. Detekt kan enkel melden of er software gevonden is en meldt je, bij vondst, allereerst je computer niet meer te gebruiken en contact op te nemen met experts die je verder kunnen helpen.

Hoewel Amnesty International en veel andere burgelijke organisaties niet de intentie hebben systematische systeemsveranderingen door te voeren juigen we de ontwikkeling van programma's als Detekt wel degelijk toe. In de strijd voor een andere samenleving gebruiken overheden softwarepakketten waarmee miljarden gemoeid zijn. De Coalition Against Unlawful Surveillance Exports schat dat er een jaarlijkse omzet van 5 miljaard omgaat in deze digitale surveillance industrie.

Meer over Detekt en een link naar het programma kun je hier onder vinden:
http://www.amnesty.org/en/news/new-tool-spy-victims-detect-government-surveillance-2014-11-20
https://resistsurveillance.org/

Mocht je over gaan tot het scannen van je computer, volg dan goed de handleiding. Anders zal de scan geen goede resultaten kunnen geven.

 

Categorie: