Boekpresentatie: Arbeiders en Wereldverbeteraars

Op vrijdag 29 mei zal historicus Bert Altena spreken over de biografie van de onbekende arbeider en over zijn laatste boek ‘Machinist en Wereldverbeteraar. Het leven van A.J. Lansen, 1847-1931’ dat vorig jaar verscheen bij Uitgeverij Verloren. Na afloop is er kort de gelegenheid voor vragen en discussie.

Arbeiders hadden in de negentiende eeuw weinig mogelijkheden om zichzelf intellectueel te ontwikkelen. Ook machinist Bram Lansen (1847-1931) moest hard en lang werken om zijn gezin te onderhouden. Maar hij wilde meer. Hij las veel, bezocht lezingen, zocht intensief naar de betekenis van het leven en filosofeerde over de ideale samenleving. Nadat hij zich had los gemaakt van het protestantse geloof vond hij nieuwe inspiratie in de vrijmetselarij. De ideeën die hij daar opdeed, leidden hem rond 1878 tot het socialisme. Uiteindelijk kwam hij terecht in de vrijdenkersbeweging. Bram Lansen is ook een van de weinige arbeiders van wie geschriften zijn overgeleverd. Zijn visie op de maatschappij en zijn pleidooien voor de bevrijding van de mensheid legde hij vast in vele opstellen en gedichten. Ze vormen de basis voor de biografie van deze zeer opmerkelijke en onafhankelijke arbeider uit de negentiende eeuw.

Bert Altena, tot voor kort werkzaam als historicus aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, schreef meerdere boeken over bekende en minder bekende personen uit de sociale geschiedenis. Zo bezorgde hij al eerder de geannoteerde memoires van de onbekende Rotterdamse revolutionair Piet Honig, de familiecorrespondentie van Domela Nieuwenhuis, en Een broeinest der anarchie, over het ontstaan van de (vrij)socialistische beweging in Vlissingen.

‘Machinist en Wereldverbeteraar. Het leven van A.J. Lansen, 1847-1931’
Datum: Vrijdag 29 mei - 17:30 (boekwinkel hele dag open)
Locatie: Boekwinkel Fort van Sjakoo, Jodenbreestraat 24, Amsterdam
Voertaal: Nederlands

Categorie: