[Amsterdam] Opening Black Archives-expositie “Zwart en revolutionair”
Op 25 november vindt de opening plaats van de tentoonstelling “Zwart en revolutionair: het verhaal van Hermina en Otto Huiswoud”, vanaf 17:30 uur in het gebouw van de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam. In The Black Archives, een nieuw archief over zwart erfgoed, ontdekten leden van New Urban Collective (NUC) de verborgen geschiedenis van twee zwarte revolutionairen: een avontuurlijke strijd tegen kolonialisme, racisme en economische ongelijkheid. De expositie geeft een beeld van die strijd.
Uit de oproeptekst: “Otto, kind van tot slaaf gemaakte mensen in Suriname, en Hermina uit Brits-Guyana vertrokken op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Zij kwamen terecht in de politieke kringen van het bruisende Harlem in New York, hier werd Otto de enige zwarte medeoprichter van de Communistische Partij in de VS. Samen met Hermina reisde hij vanaf de jaren twintig de wereld over. Hun leven als revolutionairen bracht ze onder andere naar plekken als New York, Moskou, Jamaica en Zuid-Afrika. Uiteindelijk streken ze neer in Amsterdam en werden ze hier actief bij Vereniging Ons Suriname.
Hun levensloop bracht ze in contact met een internationaal netwerk van anti-koloniale denkers, schrijvers en activisten, zoals Anton de Kom, Marcus Garvey, W.E.B. Du Bois en Langston Hughes. Het verhaal van de Huiswouds laat zien dat er ook in Nederland een lange traditie van zwarte emancipatie is met ideeën over vrijheid en gelijkwaardigheid. Mede dankzij de Huiswouds vormde de Vereniging Ons Suriname de bakermat voor een beweging die vocht voor de onafhankelijkheid van Suriname én tegen ongelijkheid in Nederland.
Middels unieke archiefstukken, persoonlijke documenten van Hermina en Otto Huiswoud en kunstwerken van Iris Kensmil, Brian Elstak en Raul Balai maakt The Black Archives een verhaal dat lang verborgen is gebleven, weer zichtbaar. Bezoekers worden aangemoedigd om samen met The Black Archives deze geschiedenis te ontdekken. The Black Archives is een nieuw archief in Amsterdam rondom zwart erfgoed. The Black Archives bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De circa drieduizend aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme en race issues, slavernij, (de)kolonisatie, emancipatie en andere thema’s. Zo wordt kennis over de geschiedenis van zwarte mensen toegankelijk gemaakt voor studie en inzage.”
Datum: Zaterdag 25 november / 17:30 - 22:00 uur
Locatie: Vereniging Ons Suriname, Zeeburgerdijk 19-b, Amsterdam
De expositie kan worden bezichtigd tot en met 24 februari 2018. Openingstijden: vrijdag tot en met zondag van 10:00 tot 18:00 uur.