AGN in het programma van de Pinksterlanddagen 2016

Volgende week zijn weer de jaarlijkse Anarchistische Pinksterlanddagen, een anarchistisch festival boordevol workshops, lezingen, discussiebijeenkomsten en meer over anarchisme en sociaal-maatschappelijke onderwerpen bekeken vanuit een anarchistisch perspectief. Ook dit jaar zal de Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) een bijdrage leveren aan het programma. Allereerst openen we de Pinksterlanddagen met een inleiding op anarchisme, een workshop die we eerder ook al een keer gaven. Een tweede bijdrage zal in de vorm van een ingeleidde discussie zijn - als anarchist organisaren buiten de eigen comfortzone. Een workshop waarbij we de ervaringen delen die we de afgelopen jaren hebben opgedaan in de poging om onze beweging te versterken en verbinden met de strijd van anderen.

Het volledige programma van de Pinksterlanddagen is hier te bekijken. Hieronder de omschrijving van de workshops waar de AGN bijdraagd:

  • Een inleiding op anarchisme:
    "Ben je nieuw binnen de anarchistische beweging? Misschien ben je meegekomen met een vriendin of vriend. Misschien heb je eigenlijk al langer vragen over anarchisme en wat het nou eigenlijk precies is; kortom, eigenlijk heb je voordat alle diepgaandere workshops beginnen behoefte aan een korte introductie over anarchisme. Daarvoor is deze workshop. Wij geven je een korte inleiding op het anarchisme zodat je hopelijk de rest van de Pinksterlanddagen, en daarna, op weg kunt.

    We zullen in deze workshop stilstaan bij de basis-beginselen van het anarchisme. We behandelen verschillende aspecten van een anarchistische samenleving, zoals democratisch zelfbestuur, geven constructieve antwoorden voor een andere economie, behandelen emancipatie en gaan in op de offensieve kant, die van de revolutionaire strijd. De presentatie zal worden ondersteund met beeldmateriaal en er zal na der hand ruim aandacht zijn voor vragen."
  • Ervaringen met organiseren:
    "De afgelopen jaren hebben we met de Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) actief geprobeerd ons te organiseren met andere gemeenschappen in onze omgeving. De 1-mei viering in 2015 was ons eerste opstapje hiervoor. Hoe hebben we dit aangepakt? Wat ging goed en wat niet? Hoe breng je een radicaal idee als het anarchisme over aan mensen die daar niet bekend mee zijn? Hoe behoud je je eigen identiteit als anarchist in de samenwerking met niet anarchistische organisaties? En met welk doel doe je dit?

    Aan de hand van een inleiding met eerdere ervaringen zal activist van de AGN een aanzet geven tot een verder gesprek. Een bijeenkomst om ervaringen uit te wisselen en vragen te beantwoorden voor mensen die graag ook verder naar buiten willen treden, én hopelijk antwoorden op vragen waarmee wijzelf worstelen."

De Pinksterlanddagen vinden dit jaar plaats van 14 t/m 16 mei in Appelscha. Meer info via: www.pinksterlanddagen.org

Categorie: