Activiteiten voor Chiapas, Mexico

In de week van maandag 18 mei zijn er verschillende activiteiten met als thema de situatie in Chiapas, Mexico, waar de onder andere de Zapataista-gemeenschappen actief zijn. Twee studenten proberen fondsen werven voor de lokale mensenrechtenorganisatie FrayBa zodat zij hun werk kunnen voort zetten. De studenten zullen met hun activiteiten meer vertellen over de situatie in Mexico en over hun ervaringen als mensenrechtenwaarnemers. Hierbij moeten wij wel vermelden dat de organisaties waarvoor zij actief zijn, van oorsprong christelijke zijn; hoewel zij zichzelf niet duidelijk alszodanig profileren.

FrayBa werkt met de lokale inheemse bevolking in Chiapas. Het gaat hierbij vooral om kwesties rondom landrechten en het recht tot zelfbeschikking. Voor veel gemeenschappen botsen de economische belangen met die van de overheid, die zich vooral interesseert in mijnbouw en toeristische projecten. De overheid tracht het verzet van deze gemeenschappen tegen dergelijke plannen te doorbreken middels omkoping, arrestaties, marteling, militarisering of door ontruimingen.

Als anarchisten en atheïsten wijzen wij (georganiseerde) religie af. Wij steunen dan ook enkel de sociale doelen als zelfbeschikking, sociale gerechtigheid en de strijd voor een egalitaire samenleving zoals bijvoorbeeld de Zapatista-beweging die in deze regio naastreeft. De precaire en geweldadige situatie in Chiapas kan echter vragen om ongewone verbanden, zoals die er blijkbaar daar ook zijn. Wij denken dat deze activiteiten daar wellicht meer inzicht in kunnen geven.

Hieronder een kort overizcht van de activiteiten:

Opening foto-expositie
Maandag 18 mei / 20.00
Locatie: Studentenkerk Nijmegen
De afgelopen weken maakten wij portretten van mensen die wij tegenkwamen tijdens ons werk bij FrayBa. Deze verhalen kun je de komende weken lezen op; http://www.noticias.nl/blog/portretten-uit-chiapas. Maandag 18 mei is de feestelijke opening van de foto-expositie met verschenen, maar ook nog niet eerder uitgebrachte portretten. Verschillende foto's met verhaal worden hier getoond van Mexicanen wier rechten zijn geschonden. De tentoonstelling blijft een paar weken hangen.

Lezing
Dinsdag 19 mei / 19.30
Locatie: Zaal GR 1.143, Radboud Universiteit Nijmegen, Montessorilaan 10
Entree: 3 euro
Tijdens deze lezing zullen de mensenrechten in Mexico centraal staan. Dik van der Meulen (auteur van het boek Oude en nieuwe Maya's) zal dieper ingaan op de Zapatistenbeweging in het zuiden van Mexico. Ook vertelt Arsène van Nierop wat meer over geweld tegen vrouwen in Ciudad Juárez in het noorden van Mexico. Haar dochter werd in 1998 in Mexico vermoord. In 2004 zette zij de Stichting Hester op om de strijd aan te gaan met het geweld tegen vrouwen in Juárez. Het belooft een bijzondere avond te worden met zowel verhalen uit het noorden als het zuiden van Mexico.

Fiesta!
Vrijdag 22 mei / 21:30
Locatie: Bar Bodega Tio Pepe, Bloemerstraat 82
Entree: 5 euro incl. welkomstdrankje
Als afsluiter van de week zullen we goed gaan swingen! DjLatin Pro draait de lekkerste Latin hits. De rest van de avond feesten we voor het goede doel! A bailar, baby!

Voor meer informatie over het project, kun je een kijkje nemen op onze blogs:
Avalon: www.mensenmeteenmissie.nl/frayba/avalon
Vivian: www.mensenmeteenmissie.nl/frayba/vivian
Categorie: