Acties en protesten in Nijmegen en omgeving

De afgelopen weken zijn er in Nijmegen en omgeving de nodige acties en activiteiten geweest. Hier volgt een klein overzichtje van een aantal van deze acties.

De afgelopen tijd roeren uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland zich. Ze hebben er genoeg van in een repressief vacuüm zich te moeten handhaven zonder enig zicht op een verbetering van hun leefomstandheden. Eerder dit jaar hebben we een golf van protest-kampen gezien in Ter Apel, Amsterdam en Den Haag. Na een tijd van relatieve stilte werd dit gevolgd door een nieuwe golf van noodkreten. Dit keer kwamen er wederom verontrustende noodkreten uit de migranten-gevangenissen. Bij een lawaaidemonstratie om opgesloten vluchtelingen een hart onder de riem te steken kwam men er achter dat meerdere mensen in verschillende gevangenissen in honger- en zelfs dorststaking waren gegaan. Eerder was er al een spandoek aan de gevel van de Grote Broek gehangen en nu zijn er ook op andere plekken in Nijmegen posters geplakt in solidariteit met de vluchtelingen in vreemdelingendetentie.

Op donderdag 23 mei was er in het centrum van Nijmegen een protest tegen de komst van Angela Merkel (Bondskanselier van Duitsland) en het hielenlikken van de Nijmeegse unversiteit. Zij gaven haar die avond een eredoctoraat voor haar 'inzet voor Europa'. Wij vragen ons voor wie in Europa zij zich inzet, zijnde één van de grootste advocaten van de huidige bezuinigingspolitiek en de verdeling tussen Noord en Zuid-Europa. Een solidair Europa met een duurzame solidaire economie gericht op behoefte in plaats van winst.

.

Zaterdag 25 mei was een Wereldwijde actiedag tegen Monsanto onder de naam 'March against Monsanto' (Mars tegen Monstanto). Monsanto is één van de grootste producenten van genetischgemanipuleerde zaden. Op deze zaden hebben zij pattent waardoor ze langzaam steeds meer beslag leggen op de mogelijkheid tot voedselproductie doormiddel van het creeëren van een monopolie op zaden. De Mars tegen Monsanto was een mars voor voedselsoevereiniteit en tegen zadenpattenten en genetisch gemanipuleerd voedsel.  In Nederland vonden er in Amsterdam, Wageningen en Bergschenhoek demonstraties plaats met voor Nederlandse begrippen hoge opkomsten (+- 2000 in Amsterdam, +- 3000 in Wageningen). Vanuit Nijmegen was er ook flinke groep mensen afgereist naar Amsterdam en Wageningen om deel te namen aan het protest.

.

Op 24 mei werd in Utrecht het Ubica pand ontruimd. Een kraakpand dat zich al 21 jaar in het centrum van Utrecht bevond. Na een brand werd het pand door mensen gekraakt en weer bewoonbaar gemaakt. Echter, na jarenlang van repressief retoriek en beleid tegenover kraken werd nu de natte droom van de gemeente en politie in Utrecht nu realiteit: na een langslepende juridische weg die uiteindelijk vol met onwaarheden leidde tot een bevel tot ontruiming en vervolgens leegstand. De eigenaar, W. van Vloet, gaf immers openlijk toe dat er niets geplant stond met het pand en dat hij het ook niet wilt verkopen. De bewoners van het pand en mensen die solidair waren konden dit niet zonder slag of stoot laten gebeuren en kozen de aanval. Er werden barricades opgetrokken en verantwoordelijken werden beloond met een lading verf. Na een lange ontruiming en een avond van onrust zijn uiteindelijk veertien mensen opgepakt. Tien van hen zijn uiteindelijk veroordeeld voor een gevangenisstraf van 4 weken (één van hen komt echter nu alsnog vervroegd vrij). Het optreden van de gemeente, politie en justitie laat duidelijk zien aan welke kant zij staan. Het bezittende kapitaal wordt met man en macht beschermd en elke vorm van eigenrichting wordt hard de kop ingedrukt. Wij willen een einde aan eigendom van primaire levensbehoeften als woonruimte waar gespeculeerd wordt met leegstand om de kosten van huisvesting op te drijven en woekerwinsten te maken op de stijging van de waarde van panden. We willen dat het woningenbestand tot de beschikking van de mensen komt.

In solidariteit met de arrestanten van ontruiming van de Ubica-ontruiming zijn er in Nijmegen acties ondernomen. Er is op het station een spandoek afgerolt en hierbij zijn flyers uitgedeeld met informatie over de ontruiming, de motieven en de arrestanten. Vrijdag 7 juni was er in de Klinker een extra schrijfavond voor de gevangenen georganiseerd door het Anarchist Black Cross (ABC). En ook zijn er door de hele stad posters geplakt in solidariteit met de Ubica-arrestanten. Ook de volgende gevangenenschrijfavond zal in het teken van hen staan.

.

Er is veel aandacht voor de opstand die op het moment gaande is in Turkije tegen de autoritaire president Recep Tayyip Erdoğan. Wat begon als het verzet tegen de bouw van een zoveelste winkelcentrum op de plek van een parkje in het Taksim-plein groeide uit tot een veel breder volksverzet. De bezetting van het parkje werd geconfronteerd met veel politiegeweld wat de vonk leverder voor een volkswoede tegen het autoritaire bewind. In solidariteit met het verzet in Turkije vonden op vele plekken in de wereld solidariteitsdemonstraties en manifestaties plaats. Ook in Nijmegen was er op het Koningsplein op woensdag 5 juni een manifestatie en op zaterdag 8 juni op het Centraal Station. Een goede website met info over de opstand en direct nieuws is gezipark.nadir.org en LibCom.org met analyse en verslagen. Hieronder enkele sfeerfoto's van de manifestatie in Nijmegen:

...

Categorie: