50 jaar XminY: hoe directe actie de wereld verandert

Het lijkt soms onbegonnen werk om de wereld te veranderen, maar XminY - hét actiefonds laat zien dat iedereen verandering kan realiseren.

Ter ere van het 50-jarig bestaan van XminY organiseren zij samen met Pakhuis de Zwijger deze avond over directe actie. Wat directe actie inhoudt? Actievoeren door te doen. Bijvoorbeeld via demonstraties en sit-ins, of door het oprichten van alternatieve vrijplaatsen.

Met experts, activisten en het publiek gaan we het gesprek aan over hoe wij samen een betere wereld kunnen bouwen. Tijdens de avond reflecteren de sprekers op de successen van deze vorm van activisme en zullen zij handzame tips geven zodat je zelf weet hoe te beginnen.

Laat je inspireren door de volgende gasten:

  • Eva Rovers is cultuurhistoricus. In haar pamflet 'Ik kom in opstand dus wij zijn' roept zij op tot verzet buiten onze digitale en ideologische comfortzone. In mei verschijnt haar nieuwe boek over opstand: 'Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen'.
  • Trainerscollectief Stroomversnellers ondersteunt non-profit organisaties en actiegroepen met het geven van advies, trainingen, workshops en het faciliteren van bijeenkomsten. Ze geven vanavond een mini-workshop over de rol en de geschiedenis van verschillende vormen van activisme. Welke actievorm past bij jou?
  • Teresa Borasino van Fossil Free Culture NL. Dit is een kunstenaarscollectief die de sponsoring van culturele instellingen door de fossiele brandstofindustrie aan de kaak stelt. Ze kwamen recentelijk in het nieuws door hun artistieke performances (en interventies) tegen Shells inmenging in het Van Gogh Museum.
  • Ivo Verburg is actiecoördinator bij Milieudefensie. Hij doet de voorbereiding en uitvoering van acties bij diverse campagnes. Dit varieert van het organiseren van een TTIP demonstratie met 7000 deelnemers in Amsterdam tot een Klimaatmanifestatie in Parijs. Daarnaast beoordeelt Ivo als sectievrijwilliger bij XminY aanvragen van actiegroepen uit West-Europa.
  • Kees Hudig – ook wel bekend onder zijn krakersnaam Kees Stad – is een activist van het eerste uur. Hij was onder andere actief betrokken bij de solidariteitsbeweging in Midden-Amerika en de anderglobalistenbeweging, en richtte de alternatieve uitgeverij Ravijn op. Tevens was hij van 1996 t/m 2007 werkzaam bij XminY. Bij XminY begon hij ook Globalinfo, waar hij nu nog steeds actief is.

Rosalie Smit leidt de avond. Van 2010 t/m 2015 was zij bestuursvoorzitter bij XminY. Rosalie is oprichter van Buro TP, waarmee zij actieve bewoners, politici en ambtenaren ondersteunt bij sociale innovatie en democratische vernieuwing. Ook treedt ze regelmatig op als moderator van debatten en symposia van organisaties die zij tof vindt.

Datum: Vrijdag 30 maart, 20:00 - 23:00
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam
Toegang: gratis
Meer info en reserveren:
https://dezwijger.nl/programma/50-jaar-xminy | https://www.xminy.nl

Wordt donateur van XminY en steun de projecten die zij helpen: https://xminy.nl/steun-xminy/

Categorie: