Spaanse Revolutie

De nieuwe Buiten de Orde is uit - 80 jaar Spaanse Revolutie

De laatse editie van de Buiten de Orde is uit - nummer 2 van dit jaar. Dit keer is het een thema-special over de Spaanse Revolutie, deze zomer alweer 80 jaar geleden. Met een reeks artikelen wordt aandacht besteed aan de Spaanse Revolutie - de meest vergaande sociale revolutie in Europa ooit. Het conflict waarbinnen deze sociale revolutie zich ontpopte, de Spaanse Burgeroorlog, zou uiteindelijk een voorbode zijn van Tweede Wereldoorlog. Welke lessen kunnen wij, als anarchisten in het hier en nu, van de succes en fouten leren die in de Spaanse Revolutie? Het was namelijk niet enkel een succesverhaal, maar ook een verhaal van pijnlijke fouten. Naast een overzichtsartikel over de Spaanse Burgeroorlog en -Revolutie een vertaling van hethistorische artikel 'Voor een Maatschappij zonder leger', Peter Storm over 'Anarchisten als regeringspartij', een interview met radicalen van nu over hun herinneringen aan de dood van dictator Francisco Franco en een artikel over de 'worgwetten'1 - repressie en gelijknissen met vandaag de dag.

Naast de thema-special artikelen over de 1-mei demonstratie en viering in Nijmegen en Tilburg; 'Ende Gelände' - de strijd tegen de alles vernietigende bruinkoolgroeves in Duitsland; 'All quiet on the Kurdish Front' - over de mediastilte rondom de strijd in Koerdistan en de alsmaar grote grip van groeiende dictator Tayip Erdogan; 'Nieuwe vrienden van de bezorgde burger' - Pegida onder de loep; 'Geen Kind aan de Kant' - over de gevolgen van het Nederlandse en Europese migratiebeleid voor kinden; boekentips van het Fort van Sjakoo en nog veel meer. [node:read-more:link]

Sueños Colectivos: Collectieve Dromen

Een documentaire over de collectivisaties in de Spaanse Burgeroorlog van Manuel Gomez en Marco Potyomkin



Gedurende de burgeroorlog in Spanje (1936-1939) vond er in veel dorpen in republikeins Spanje en in de meerderheid van de dorpen in het noordelijk deel van de provincie Aragón een collectivistische beweging plaats die gebaseerd was op solidariteit en wederzijdse hulp. Men collectiviseerde de grond en maakte een eind aan de uitbuiting van de mens door de mens. Men schafte het geld af door het onderling ruilen van producten. Men gaf vorm aan een gelijke verdeling conform de behoeftes van een ieder. Bevlogen, vastberaden, veelal ongeschoold, was men in staat om een nieuwe samenleving vorm te geven.

Datum: Zaterdag 13 juni  /  19:00 uur
Locatie: Teatro Munganga, Schinkelhavenstraat 27-HS, Amsterdam-Zuid (vlak achter Vondelpark)
Entree: gratis
[node:read-more:link]

Theatervoorstelling - 'Oranges & Olive Pits'

The AGA is hosting a (benefit) theatre/storytelling event in Teatro Munganga  Saturday March 7! There will be music, food and ...stories!

The fantastic Spindlevine Collective will be performing their show 'Oranges & Olive Pits', a story they've put together especially for, and at the request of the Internationaal Storytelling Festival. [node:read-more:link]